WHITE PEPLUM HEM

EN TEORI OM ET UNGT HJERTE

Picture120090730100742

Han er lige så gammel som mig. Og så sagde han noget med at den lyserøde var sødest, fordi den var så nedtonet. Og noget med at  uskyldigt, nuttet og  lidt helligt var langt smukkere, endda mere sexet end det frembrusende. Men man vil sgu da ikke være sød i byen, man vil sgu da ikke være girl-next-door, når man skal stå der og hælde sorte shots ned i svælget og høre sange om store fede røve og alle andre render rundt med trænede sixpackmaver, squattede røve og sneakers. Så vil man da ikke stå der og bare se sød ud. Så vil man sgu da være sexet. Og man er da ikke vulgær bare fordi man har købt et croptop sæt i H&M. Er man? Det var da meningen af det skulle være lækkert på den gode måde. 
Men så igen. Så er man i og for sig enig med hans udsagn. Og det kan gøre en dybt frustreret. Og man får næsten lidt kvalme. Og man tænker på hvor mange gange man har set ud på en måde, som han synes er vulgær og bare troet man var lækker. Og man tænker på hvordan det hele bare er blevet vildere og vildere, i takt med at man spejlede sig selv i flere og flere fremmede. Og hvis de gør det, så skal man også gøre det. For man skal jo ikke blive overset. Man skal jo ikke blive glemt. Og det er som om det hele er en lang karruseltur som er blevet alt for vild og man netop lige er blevet slynget ud af vognen og er landet på græsset med hoved forrest. Og man ville i et øjeblik ønske man kunne slette alt det der løber igennem ens hoved. Og det er sgu da også pisse ubehagelige, at man egentligt er enig i et argument som rammer en selv lige midt i hjertet og minder en om, at man virkelig ikke havde særligt meget tøj på, da man dansede rundt i lørdags. Og det minder en om, at man ikke altid var sådan. Og det minder en også om hvordan ens billeder alle mulige steder på nettet, ser meget anderledes ud nu, end de gjorde før hen. Og det minder en om de første gange man tog til fester, hvor man havde strutkjoler på fordi man synes de var edderfine og smukke. Ikke fordi de viste det ene det andet eller det tredje. Og det minder selvfølgelig en om at man jo egentligt også synes at uskyldigt,  nuttet og lidt helligt er langt smukkere, endda mere sexet end det frembrusende. Og så græder man måske lidt. For så opdagede man, at man var blevet noget som man slet ikke ville være. Og så psykoanalyserede man sig selv. For det gør man altid. Og så tænkte man på, at man aldrig rigtigt har kunne svare når man blev spurgt om hvorfor man dog ville date mænd på 30. Som var så meget ældre, og som ville se på en som en meget ung lille pige. Og så slår det en, at det jo selvfølgelig var fordi man med disse mænd kunne føle sin egen ungdom og uskyldighed og friskhed, reflekteret i deres mange år. Lige meget hvad man ville gøre med en mand 12 år ældre end sig sig selv,  ville man føle sig ung. Når han blev irriteret på en, fordi man gik op i teenage-ting og veninde-fnidder ville man føle sig ung. Når man krængede sit hjerteblod ud i en filosofisk diskussion og han blev imponeret over ens viden trods ens alder, ville man føle sig ung. Ung, frisk, ny, uskyldig, hellig, smuk. 
Hvor starter det behov? Hvor slutter det? Og mest væsentligt, hvordan kan man så undgå at føle sig som en slidt gammel vulgær sæk kartofler, når man vil se en mand på ens egen alder. Hvordan er man ung med en jævnaldrende. Hvordan er man uskyldig med én som man måske er mere moden end?  Hvordan er man nuttet, med en som man har fortalt om alle sine hemmeligheder?
Måske skulle man bare sådan… Slappe af. Og tænke på at være 18 år og sig selv og ikke noget andet. Og ligge alle de forestillinger man har om hvordan man skal se ud igennem andres øjne til side. For man kan aldrig hverken vide eller se sig selv, som andre ser en. Og det er jo i virkeligheden nok for det bedste. Men man købte alligevel den lyserøde, man kan jo godt prøve lidt.

40 kommentarer

 • Stine

  Wow, hold da op! Virkelig godt skrevet. Jeg er sikker på, at jeg taler for alle unge pigers vegne, når jeg siger, at dé ord, er som hevet ud af vores tanker! Hvor er det godt formuleret og beskrevet, respekt for det, Johanne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ana

  Det her er godt nok det mest interessante- intelligente- velskrevet indlæg jeg har læst i godt stykke tid. Flere af dem johanne!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er altså nødt til at dele det her indlæg på min blog.
  Så det har jeg gjort!
  http://onemore.bloggersdelight.dk/2014/08/wake-up-call/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine Juul

  Vildt flot skrevet! Fedt med en blog med underholdende, inspirerende og så oven i købet også sindsygt relevant indhold

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Skide godt indlæg, der beviser at bloggers delight rent faktisk også har nogle indholdsrige bloggere med i deres team. Synes du skal vise Sandra Willer dette indlæg. Måske det ville få hende til at tænke over, at hun måske skal skrue lidt ned for trashy-looket, og respektere sin krop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] I også skal læse kommentarerne. Der er nemlig nogle temmelig skarpe imellem. I finder indlægget her, ovre på Johanne Kohlmetz’ […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Johanne, du rammer plet! Thums up og hurra for dig her fra (Y)

  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Catrine

  Tak og AMEN! Dette indlæg ramte mig virkelig, og det har virkelig givet stof til eftertanke.

  Forresten – ER DU SYG HVOR ER DET GODT FORMULERET!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  WOW jeg er virkelig imponeret! jeg blev fuldstændig grebet, fantastisk indsigt i ting man slet ikke tænker over eller selv kan sætte ord på! og måden det er gjort på! og den røde tråd, jamen dette indlæg er bare SÅ godt, lige mig! tusind tak, håber på flere som disse!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Helt klart dit bedste indlæg til dato! Det ramte noget dybt indeni som man måske ikke selv var i stand til at sætte ord på. Kæmpe stor credit til dig!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej søde Johanne!

  Alle dine tanker er helt rigtigt! Men det der ramte mig allermest i det her indlæg, var det med ham på 30. Jeg er selv 18 og fylder 19 lige om snart. Jeg ses med en der 15 år ældre end mig selv. Altså han er 33.. Men jeg har ikke rigtig kunne sæt ord på, hvorfor jeg gerne ville være sammen med ham, udover han var sød og sådan. Men det kan jeg nu! Jeg føler mig da mega ung, frisk og uskyldig – hvilket han jo selvfølglig godt kan lide! – Det gode er bare, han gerne vil høre på mit teenage/pige fnidder. Tak for et fantastisk indlæg!

  Kærlige knus Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej Johanne. KÆMPE stor credit til dig for det indlægget. Spot on på alt hvad der foregår i vores små teenagehoveder. Hold da helt op. Må ærligt indrømme at jeg fik en tåre i øjenkrogen. Jeg er selv lige fyldt 18 år; og det indlæg gav mig det vildeste flashback til min fødseldag. Stof til eftertanke helt sikkert! Du er virkelig en fantastisk skribent-bliv ved med det, så gør du alle os og dig selv en stor tjeneste.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Det indlæg er så spot on Johanne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Silke

  Jeg må sige Johanne, jeg tager hatten af for dig. Du kan sku noget med de ord. Du for ramt de følelser der tumler rundt inden i vores små forvirrede hoveder og som ingen rigtig formår at sætte ord på.
  Det dejligt at vide at der sidder folk derude og forstår en, forstår de ting man ikke selv – til tider – forstår. Tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • claudia

  Hej Johanne!
  hvor er det overvældende og mystisk på sådan en dejlig og woaw-agtig måde, at du sådan uden videre kan sætte ord på de tanker, jeg går rundt med for øjeblikket og endnu ikke selv har været i stand til at forklare. ej hvor jeg dog elsker dine personlige indlæg, hvor jeg kan sidde og nikke genkendende til mange af de ting, der nævnes. og så formår du jo på fantastisk vis at sætte ord på tanker på en så enestående måde, at det er en fornøjelse at læse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Åh er virkelig misundelig på hvor god du er til at formulere dine tanker, og få det ned på papir på den måde. Du er virkelig dygtig til det – jeg syntes bestemt at du skulle lave mere af noget i den stil (!!!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej Johanne.
  Indlægget ramte virkelig plet, dét må jeg give dig. Jeg har selv oplevet det du forklarer eller rettere sagt kender jeg følelserne og tankerne bag det.
  Sidste år startede jeg i 1.g og først for omkring tre måneder siden, begyndte jeg at tænke over hvordan andre opfatter mig i form af hvordan jeg går klædt. Hvad der før havde været løse trøjer og lange bukser, var efterhånden blevet erstattet af smarte crop tops og korte nederdele. Og så de der pisse fede tårnhøje stilletter der får mine fødder til at græde, men min selvtillid til at skyde i vejret. Fordi det er sexet, fordi jeg føler mig lækker og det giver mig en selvtillid jeg til hverdag ikke besidder. Og helt ærligt, er det virkelig så slemt at vise den slanke solbrune mave frem som man har arbejdet på hele sommeren? Utallige shots kommer efterhånden indenbords og lækre fyre giiver søde komplimenter og sender lange blikke. Nogen gange når jeg er i byen føler jeg mig ikke blot beruset af alkoholen, men også af min egen succes blandt fyrene. Så vågner jeg op næste morgen med kvalme og dunkende hovedpine, og selvom jeg var i byen i går, går det op for mig, at jeg jo egentligt hellere ville have ligget derhjemme i ske og set romantiske komedier med en dejlig, men dog ueksisterende kæreste. Og hvorfor? Jeg har spekuleret lidt over det, og jeg er kommet frem til at man ikke skal udstille sig selv for meget i byen, idet det giver fyrene en ide om at man er billig. “Ja hun er lækker og skide sexet når hun svinger de hofter i den kjole, og hold kæft hvor skulle hun ikke gå mange gange rundt om min seng: Men en pige der går klædt sådan og får så mange lumre blikke rundt omkring er ikke girl friend material.” De vil have hard to get, og et eller andet sted tror jeg at mange af dem er ligeså pladder romantiske som os tøser, selvom de ikke vil indrømme det. Men det er måske fjollet. Måske skulle vi bare stoppe med at dømme hinanden og da slet ikke dømme bogen på omslaget. For man kan jo ikke se på pigen crop toppen om hun har været sammen med 10 eller om hun er jomfru. Omvendt kan pigen med hættetrøjen være en rigtig rundetrunte, men helt ærligt så kommer det jo heller ikke os ved.
  Super indlæg Johanne, keep the good work going! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Regina

  Hvor er det smukt skrevet. Jeg synes virkelig du burde skrive flere indlæg lignende det her, du skriver så flot!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Av, av – den sad! Dit indlæg ramte, sådan lige der, lige der hvor det gør mest ondt!
  Jeg er 21, det er absolut ikke en lettere alder, jeg er jo som sådan voksen, men jeg føler mig ikke voksen, men jeg føler mig heller ikke som et barn. Langt fra et barn, tættere på voksen, men ikke rigtig nogen af delene passer på mig. Byture, ældre mænd, ja mænd, for de er jo mænd, men jeg er jo ikke en kvinde? Nej jeg er en pige, så der, ja der er jeg vel uskyldig, ung, nuttet? Åh. Dit indlæg. Det er lige sådan, præcis sådan faktisk, jeg har det!
  Som Signe så fint skriver, at hun har et ambivalent forhold til dig, det har jeg også! Men så kommer du med disse indlæg, du lukker lidt op til Johanne-universet, og det er rart! Især når du slår hovedet på sømmet, som du har gjort med dette indlæg! Så TAK, tak for at du deler dine tanker med os, med mig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Jeg havde en gang en ide om hvordan jeg gerne ville være, hvordan jeg burde være også igen hvordan andre ville have jeg skulle være.
  Jeg påklædte mig frembrusende i byen. Jeg mødte en fyr som er 2 år ældre end mig(jeg er 20), en klassisk fyr som taget ud af The Great Gatsby, han synes den røde kjole var for frembrusende og for vulgær.. Og efter at have kigget på den røde kjole flere og flere gange kunne jeg se han havde ret.. Den røde kjole blev erstattet af en sort med et klassik og smukt peplum cut og i stedet for at spejle mig i andre og gøre som dem – spejler jeg mig i ham. Og jeg har aldrig været gladere

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frida R.

  Du er i hvert fald ikke nogen “slidt gammel vulgær sæk kartofler” (selvom det er et hulens godt udtryk, som jeg helt sikkert vil bruge en dag)!! Du er ung og smuk! Og du taler om nuttethed: Tag da lige og kig på dit hjertesmeltende smil, DET er da definitionen af nuttethed altså! Og ja du er moden. Dét skal du ikke græde over. Og med den modenhed er jeg sikker på du finder den rigtige balance mellem uskyldig og frembusende. For der skal være en balance. Er sikker på ham fyren heller ikke vil have en total stivsmilende sukkersød pige. Ved du nok skal klare den – bare det at du tænker over det her, og formulere det over for andre gør, at jeg ikke er i tvivl.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Den ramte lige der hvor den skulle, tak Johanne for at redde min dag. ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Johanne!
  Utrolig velskrevet indlæg. Det sætter virkelig nogle tanker igang i mit hoved. Jeg er netop fyldt atten og min første bytur nærmer sig på lørdag. Sjovt nok har jeg fundet en smadder flot tætsiddende (kort) kjole som jeg gerne ville have på – fordi jeg gerne vil passe ind i de uskrevne normer, som er for piger når de går i byen. Men nu har du fået mig på andre tanker – og det er jeg kun taknemlig for. Lur mig og jeg ikke bare ender med at tage en t-shirt og en par jeans på. Jeg er jo stadig bare en ung lille pige, nyfødt atten årig. Jeg må da gerne være nuttet og uskyldig. Men måske skal man gøre op med sig selv, hvad man vil – og om man i så fald er alt for anderledes i forhold til de uskrevne normer.
  Tusind tak fordi du har sat mine tanker i gang.

  Kærlig hilsen
  Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria Priego

  Wow Johanne, jeg forstår ikke helt hvorfor, men du rammer et eller andet med det her indlæg, jeg kan ikke forklare det, men efter at have læst det 3 gange har jeg stadig kuldegysninger. Du skriver sindssygt godt – det glemmer man helt når det hele handler om hvilken bikini der er smukkest og hvor langt håret er.
  Du har fat i noget uendeligt vigtigt og jeg befinder mit lige nu midt i en (lettelsens) glæde over at jeg ikke er den eneste der er faldet i, for du har jo ret, selvfølgelig har du det. Når alle de andre gør det er man så ikke bare kedelig og bliver man så ikke bare overset hvis man ikke selv gør?
  Nej, man skiller sig netop ud hvis man køber den lyserøde, så det skal man huske at gøre en gang imellem..
  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Hold nu kæft!
  Det var fandme en dejlig oplevelse at læse dette indlæg! Tak Johanne, af hjertet tak! Jeg grinte og nikkede bekræftende hele vejen igennem! Alle piger i teen årene skulle seriøst læse det her.. Bare for at indse at man er sin egen dommer :)

  Jeg er enig i dine udsagn! Jeg har godt nok aldrig købt crop top sættet, men har været tæt på.. Det er bare ikke mig. Synes dog samtidig man skal anerkende at der er nogen piger, som netop er crop top sættet. Hvis du forstår :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Wow Johanne lige der fik du lige pludselig så meget mere dybde. Jeg elsker når du giver en flig af dit indre på bloggen. Bliv endelig ved med det! Du er så god til det du gør, både til det mere seriøse og til lidt gøjl hist og her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Åh Johanne

  Jeg har nu læst dette indlæg igennem 3 gange, og blev enig med mig selv, om at jeg simpelthen var nødt til, at kommentere. Det er fantastisk skrevet. Du beskriver lige akkurat det tænker, som vi piger, der ikke er helt unge, men egentlig heller ikke helt gamle nok til noget, går og tumler med. Det er først nu, hvor jeg læser dit indlæg, at det går op for mig, at det er tænker som disse, som jeg har gået rundt med i hovedet, i en evighed.
  Hvordan finder man balancen? Hvordan kan man gå anstændigt klædt, og ikke blive glemt? Det lyder helt grotesk, at tanker som disse, overhovedet opstår i en ung hjerne. Men det er jo sandheden, i nogle tilfælde i hvert fald. Hvordan er det muligt, at være både ung og moden. At føle sig sexet, men ikke vulgær. At være nuttet, men stadig være moden? Fordi hvordan er det muligt at besvare disse spørgsmål, eller leve op til dem, i en alder, hvor man knap nok kender sig selv, og før man ved af det, er det for sent, og man er egentlig blev lidt for gammel, til overhovedet at tænke disse tanker, selvom det først er nu, at man er klar.
  Jeg håber at du forstår hvad jeg mener, og jeg bøjer mig i støvet for dig, Johanne. Balancen er måske slet ikke særlig vigtigt, vi bør måske bare slappe af, og ligge forestillingerne til side, som du så pænt beskriver.
  Jeg håber at jeg i denne besked, formår at beskrive, at jeg er taknemmelig for denne aftens indlæg. Det har virkelig sat nogle tanker i gang. Jeg takker!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amy

  Åh hvor er det godt skrevet! Og velformuleret, for den sags skyld! Kan ikke relatere til delen om ældre mænd. Men delen med byen og tøjet, den tror jeg, at vi alle kender til… Har ihvertfald brugt utrolig mange timer foran et spejl inden en bytur, på at overveje præcis det du skrev. Godt indlæg som altid, Johanne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikita

  Så flot skrevet. Og det er så utrolig sandt. Mere kan der ikke siges når man lige tænker det hele igennem igen….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla

  Helt vildt fucking fedt skrevet Johanne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Wow Johanne – Tankevækkende indlæg! Måske det rammer hårdere når man sidder tæt på midnat og hører sentimental musik imens, jeg ved det ikke, men det har ihvertfald sat nogle tanker i gang.. Tak fordi du sætter ord på en ung piges af og til lidt vanskelige sind.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura Nielsen

  Tak for en god tankestrøm. Du sætter her ord på nogle tanker jeg ikke selv har kunnet beskrive eller turde tage ordenligt fat i og “få tænkt færdigt”, det er virkeligt beundringsværdigt. Meget relevant og præcist, så tak :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Det er et fint budskab du har og din specielle skrivestil med det konstante “Og” fungerer ok. Synes dog teksten ville være betydeligt bedre både at læse og kunne relatere til, hvis du skrev i den samme tid. Måtte læse de første 10 liner flere gange, før jeg forstod hvad der var gået galt.
  Håber du kan følge min respons.
  Bliv ved med tankestrømmene – der er intet galt i at skrive dem om og rette efter. Du kan sagtens få det spontane frem allligevel :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Hold op, hvor er du bare vanvittig skarp! Og rammer lige præcis plet, der hvor det gør allermest ondt. Jeg bøjer mig :-)!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  ååh Johanne.. Jeg har sådan et ambivalent forhold til dig, og det skyldes nok egentlig mest mine egne vanvittige komplekser. På den ene side kan jeg ikke lade være med at tænke, at du er enormt prætentiøs. At du virkelig anstrenger dig, for at forsøge at virke så speciel, dybsindig og anderledes. På den anden side kan jeg dog også bare relatere til det du skriver – og specielt med dette indlæg. Uden at gå for meget i detaljer er det specielt det med ældre mænd.. Det skær mig i mit ellers brændende jaloux hjerte – men det er beundringsværdigt, at du formår at stå ved den du er. Der er mange bloggere som viser mindre og mindre tøj (willer… host), og jeg kan godt lide, at du stiller spørgsmålstegn ved det. At du ikke bare gør som de andre. Du har nogle lidt andre værdier. Det er en god ting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Jeg har sådan set også et ambivalent forhold til mig selv, hvis man overhoved kan have det. For jeg er bevidst om hvordan jeg gerne vil være – Og så igen bevidst om, at jeg er bevidst om det. Og det er som du så præcist skriver, speciel, dybsindig og anderledes, at jeg ønsker at være. Men det er ikke blot det. Jeg er sgu egentligt også helt oprigtig i alt jeg skriver og siger. Til trods for at en del af det måske er… Bevidst?
   Jeg tror du forstår mig. Og du skal have tak for din kommentar, Signe!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   First of all… den er spot on! Også selvom man er 21, og ikke længere er teenager! Når det så er sagt, så er jeg heller ikke i tvivl om, at der har siddet rigtig mange mennesker (specielt os piger), på 18 og tænkt hvad du tænker om dig selv. At vi er så fandes dybe, specielle og anderledes, og vi vil så pisse meget med vores liv, for vi er noget heeelt specielt. Så går der et år, måske to, også går det op for os, at det er vi slet ikke. Vi er fuldstændig helt og aldeles normale og gennemsnitlige. Åh, hvor skal jeg dog passe på ikke at komme til at lyde bedrevidene og gammel klog, når jeg skriver det her. Men, jeg ser rigtig meget af mig selv i dig. Typen der skriver, elsker det, og skriver godt, ude fra provinsen, den bedste i folkeskolen og også et langt stykke op igennem gym, og vil bare hele verden. Men forfanden, en eller anden dag så rammer virkeligheden og man er faktisk bare helt normal. Og det er helt okay, og tingene bliver faktisk også meget meget nemmere. Man får nok i sig selv som man er, og ikke den man gerne vil være.
   Jeg ved ikke rigtig hvad jeg vil sige med den her kommentar, måske både at jeg synes, at du er pisse cool og skøn, og samtidig sige vær nu den du er, ikke den du ønsker at være. Jeg håber du forstår, og absolut ikke tager det negativt, for det er det ikke! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hvor er det bare fantastisk godt skrevet, Johanne! Du har en helt vidunderlig, anderledes og frisk måde at formulere typiske tøse-tanker på, og jeg elsker hvordan du kan sætte ord på de tanker, f.eks. jeg går og tumler med men ikke kan forklare..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Hej Anne.
   Det er jeg virkelig glad for at du synes. Mange tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

WHITE PEPLUM HEM