OFF SHOULDER & MAXI NEDERDEL

JEG UNFOLLOWEDE 48 PROFILER & DET GJORDE MIG GLADERE

foerevter

For omkring en måned siden sad jeg en sen aften, ganske systematisk og unfollowede en masse forskellige instagramprofiler. Det er fint, synes jeg, engang imellem at få ryddet lidt op i hvem man er venner med på facebook, eller følger eller hvilke sider man liker. Når det kommer til mennesker fra den “virkelige verden” – altså personer jeg har mødt, er min hovedregel: hilser de på mig i virkeligheden? Hvis ikke, så er der heller ingen grund til at vi skal være venner på facebook. Men denne aften, hvor jeg var på en unfollowing-spree drejede det sig slet ikke om mennesker jeg kender i virkeligheden. Det hele startede med at jeg så den virkelig fine dokumentar “Embrace” som ligger på Netflix. Den handler om en modig kvinde, der beslutter sig for at hun vil tale med kvinder fra hele verden om deres forhold til deres kroppe. Hun møder en bred vifte af kvinder, unge og gamle, tykke og tynde, én med syreskader på hele kroppen, én med anoreksi og én der er moderedaktør. Hun snakker med alle disse kvinder om hvordan de kampe de har haft med deres kroppe, og hvordan de har – eller ikke har, fundet fred med at være som de er. Og filmen giver et interessant indblik i kvinders psyke. Det var meget inspirerende og også lidt hjerteskærende. Eksempelvis interviewer hun en masse fremmede kvinder på gaden og beder dem beskrive deres krop med ét ord. De fleste siger “klam” eller “forkert”. Og dét gjorde mig godt nok trist.  Særligt fordi jeg ved, at jeg nogle dage ville være tilbøjelig til at sige det samme selv. Og det går jo ikke.

Nuvel, jeg er ikke udpræget fan af at skyde skylden for dårligt selvværd på de sociale medier. Vi bærer selv ansvaret en lang del af vejen, tænker jeg. Altså ansvaret for hvad vi bliver eksponeret for på de sociale medier .Bus-reklamer og biograftrailers kan jeg jo ikke særligt godt selv gøre noget ved. Men jeg kan vælge hvad jeg som de første om morgenen og nogle gange også som de sidste om aftenen eksponerer mig selv for. Og skønt et par slanke, smukke, veltrænede bikini-instagrammere kan være en god motivations faktor, er jeg, eller var jeg – nået til et punkt hvor det ikke gav mig andet end dårlig samvittighed og en følelse af utilstrækkelighed. Så jeg gik ganske nøje til værks, og tjekkede alle de instagram-profiler ud som jeg fulgte. Og ved hver profil stillede jeg mig selv spørgsmålet: følger du udelukkende hende her, fordi du gerne vil have hendes krop i stedet for din egen, eller inspirerer hun dig på et andet niveau? Og var svaret nej, så unfollowede jeg med det samme. Jeg gik fra at følge 354 profiler til 297. Det var jo et ganske simpelt stykke arbejde der ikke krævede meget tid. Det er egentligt lige gyldigt hvem det var, for de kvinder havde ikke gjort noget forkert. Det var mig, der med et usundt udgangspunkt begyndte at følge dem, der begik fejlen. Og skal jeg være ærlig, så har jeg altså været mindre misundelig, ked af min egent krop og haft langt færre episoder hvor idéen “jeg holder bare op med at spise så” florerede i mit hoved (læs indlægget om den tanke HER).  Jeg tror at det er vigtigt for mig, hvis jeg nogensinde skal blive den selvsikre og modne kvinde jeg drømmer om at blive, at jeg tager ansvar for mit eget velbefindende – skærmer, eller beskytter mig selv om du vil. Det handler jo alt sammen om at lære sig selv at kende, jo mere du ved, jo bedre bliver du til at håndtere de udfordringer du møder. Også dem som foregår i dit eget hoved. Og de er nogle gange de største af alle.

10 kommentarer

 • Julie

  Synes det er en virkelig inspirerende idé! Jeg tror det er sundt at stille sig selv det spørgsmål nogle gange “vil jeg have hendes krop” eller “er hun motiverne”. tror jeg skal ryde ud i min insta ;)
  Tak Johanne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Hej Julie,
   Fedt at du synes det. Det har i hvert fald hjulpet mig. Det føles godt. Både at undgå at kigge på kroppe jeg ikke har og heller aldrig får, men også det at tage ansvaret selv! :-)
   Selv tak.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Århh – så kunne man lige få lidt at tænke over. Er lige vendt tilbage til Insta efter 1 års pause. En pause som var nødvendig pga kæmpe personlig shitstorm og stalking. Pausen gjorde også godt – men det her med at rense ud skal vist være næste skridt :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Det lyder som om det virkelig har været tiltrængt med pausen – jeg håber du er ovenpå igen. De sociale medier er en meget særlig størrelse, som ikke altid er til at regne ud. :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Tak for lige at minde mig om at man måske skulle sortere lidt ud i det man følger og for at huske på at man er god nok som man er! Fik lige slettet hele 80(!) fra listen 🙏🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   80?! Det var ellers ikke så lidt. Godt gået. Jeg vil næsten garantere dig, at du kommer til at have færre bikini-kriser denne sommer ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja Nielsen

  Skide godt indlæg smukke!
  Jeg gør det af og til, men mest fordi jeg synes det er spild af tid og at jeg dernæst ikke orker at scrolle igennem dem allesammen indtil jeg finder noget spændende.. Men godt udgangspunkt at have i hovedet når man sorterer og du har helt ret i din skrivelse. Som regel er det ikke ændringen i sig selv man frygter.. Men accepten af succesen man med tiden erfarer, som ændrer én positivt.

  Selv er jeg et sted hvor jeg ikke helt har accepteret min situation (endnu) men jeg lærer stille og roligt hen ad vejen! Du, blandt få andre bloggere giver mig en enorm styrke og tro på mig selv. Jeg beundrer jer dét I gør. Og I er bare jer selv <3

  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Det er jeg glad for at du synes, Anja!
   Helt klart, det giver mening at rydde op – og ikke kun fordi man bliver utilfreds med sig selv af at scrolle, nogle gange er der simpelthen for lang imellem “det gode” hvis man følger for mange :-P Det kender jeg godt.
   Jeg bliver meget beæret over at være én af dem, der bidrager positivt til dine timer her foran skærmen. Dét giver mig mening <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thomas

  Prøv evt. at se afsnittet Nosedive fra Black Mirror serien. (ligger på netflix) Den giver et spændende, men skræmmende fremtidsblik på hvordan en kultur stærkt påvirket af instagram kunne se ud

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Det har jeg faktisk set :-) Godt nok, så synes jeg at det er meget urealistisk og netop den slags fremtidssyn, som jeg ikke tror vi skal frygte (eller kan give sociale medier skylden for, det er jo trods alt OS der styrer dem). Men det er et interessant tema, ikke desto mindre.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OFF SHOULDER & MAXI NEDERDEL