HVORFOR SKAL JEG HAVE ROS FOR AT VÆRE ÆRLIG?

HALVDELEN AF MIT (ØKOLOGISKE)SKRALD ER EMBALLAGE – HVAD POKKER SKAL JEG GØRE?

20180121_171706
Ja, der er fodkoldt i vores lejlighed og Mads har givet mig et par lyserøde sutsko som han tvinger mig i. Sådan er det åbenbart at bo sammen med en jyde. 

Når man flytter i en ny lejlighed, er der selvsagt en masse gammelt skrammel der ryger ud. Hvad jeg vurderede kunne give glæde andetsteds – såsom tøj, køkkengrej osv. afleverede jeg i en genbrugsbutik og resten af mit affald blev sorteret og kørt på lossepladsen. Sådan er det, dét kan ikke undgåes at man skal skille sig af med noget når man rykker to hele hjem sammen i ét.  Selvom det  nu var lidt skræmmende, at stå ansigt til ansigt ( trailerfuld til trailerfuld) med alt hvad jeg havde fået skrabet til mig. Men hvad der for alvor har sat tanker igang hos mig, er at når jeg tømmer skraldespanden hver eller hver anden dag, her i flytterodet, så er størstedelen af skraldet plastic/emballage.

Både min kæreste og jeg havde begge tømt køleskabene så godt vi kunne, inden vi flyttede sammen, så der har skulle handles en del ind for at fylde depoterne op med mælk, grøntsager, pålæg, kaffe osv. osv. – og selvom vi køber i hvert fald 80% økologisk med tanke på miljøet, så er langt de fleste fødevarer vi køber alligevel pakket ind i plastic. Lige pånær den ene bakke øko-æg som jeg købte til Mads forleden og så én enkelt pakke tomater som kom i en kartonæske (pakket ind i plastic). Og når jeg tænker over det, er det de mest åndsvage ting der er pakket ind nede i supermarkederne. Har I nogensinde tænkt over at f.eks. tun og fisk på dåse ofte også er pakket ind i plastic? Det giver jo slet ingen mening!
Slet ikke når man læser forbrugerrådene på en hjemmeside som Nulspild.dk. Der står blandt andet at gennemsnitdanskeren smider skrald ud i en vægtklasse der svarer til en mindre bil. Og det er uden at tage det affald der er gået til forud for at vi køber vores produkter, tæller man dét skrald med skaber hver dansker affald svarende til vægten af 70 biler! Nuvel, en del af det affald der tales om i disse tal er også madrester, kartoffelskræller osv. – men herhjemme er dét altså emballagen som fylder mest i skraldespanden og jeg tænker at det samme må gælde for andre.

Jeg ved ikke med jer – men jeg kan nogen gange blive så træt og opgivende, når jeg tænker på omfanget af en “bæredygtig livsstil”; ingen animalske fødevareprodukter, kun økologiske fødevarer og aller helst biodynamiske, nul skrald og nul madspild, ingen shopping i store kæder som H&M, Gina Tricot, IKEA osv. osv. – hvordan klarer man lige den som menig mand, uden et uendeligt antal af nuller bagpå tallene på bankkontoen? Og jeg bliver endnu mere træt, når jeg tænker på at jeg ikke har mulighed for at købe økologisk uden samtidig at købe en masse plastic. For økologi er jo ikke noget jeg køber for sjov, det er et stor post i mit budget at prioritere dyrere økologiske varer over konventionelle og så føler jeg mig altså lidt dum, når jeg ikke engang kan gøre det med god samvittighed. Jeg vil have vej-selv øko-grøntsager i supermarkeder og vej-selv kolonial i så stort et omfang det er muligt. Er der mon nogen supermarkeder i Odense der er klar på det?

Jeg har jo ikke svaret på hvordan man lever “bæredygtigt” – desværre og jeg tror måske heller ikke at der er ét endegyldigt svar.  Men her får I de bedste råd/guidelines som jeg prøver at gå efter i min dagligdag:

Lad være at handle ind, før du har tjekket hvad du har i køleskabet
På den måde undgår du at komme til at købe dobbelt op at en vare, hvoraf den ene så bliver for gammel, og kan handle ind til retter hvor du kan inkorporerer dine rester i køleskabet i stedet for at smide dem ud.

* Brug plastic/bambus/whatever dåser  med låg såsom tupperware til at opbevare dine madrester i – så undgår du at bruge plasticfolie eller sølvpapir til at forsegle med, blot for at smide det ud dagen efter.

* Kig altid på DBA/Guloggratis.dk/markedspladsen på Facebook, inden du tager i IKEA efter en kommode, sengestel eller lignende – ofte kan man finde ret nye varer brugt og spare et par hundrede kroner.

* Invester i, eller sy selv et par flotte indkøbs-net og husk at tage det med inden du går ud af døren for at handle eller shoppe. Du behøver jo faktisk ikke få dine ting fra Magasin i en plasticpose, bare fordi det er dét de fleste andre gør. Spar på dine penge og dit plasticforbrug.

* Giv dine gamle ting nyt liv. En tom dåse flåede tomater kan renses og bruges som potte til en plante, eller som holder til dine blyanter og tuscher. Og en gammel skoæske, kan males eller dekoreres med gavepapir/tapet og bruges til smykker eller undertøj.

7 kommentarer

 • Karen

  Hej Johanne
  Nu er jeg ikke klar over om det gælder de produkter du har købt og generelt de produkter man køber i supermarkedet, men der findes jo også bioplast, som er bæredygtigt og som en anden har skrevet her i tråden er det først rigtig galt når plastikken ender i naturen. Men spændende emne og indlæg! Vil helt klart tænke noget mere over det :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Har præcis de samme tanker… Synes virkelig jeg gør hvad jeg kan, lever vegansk, køber kun ting jeg virkelig har brug for og næsten altid fra genbrug. Men det der plastik går mig også på!! Så meget.
  Et tip: I mange helsekoster kan man få sådan nogle bivoks – “ark” som man kan pakke madvarer ind i. Det holder sig bedre end hvis det var i plastik fordi man kan lukke det helt tæt (med varmen fra ens fingre, så bliver voksen lidt blød og man kan lukke enderne) og de kan genbruges i et helt år! Man renser dem bare med koldt vand. Det er skide smart, så er man fri for folie og sølvpapir og jeg ved ikke hvad. Men tupperware osv er også geni. Tak fordi du bekymrer dig om det og skriver om det !!! Du er for sej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det rart at læse! Du får lige udtrykt de frustrationer jeg selv går med!
  Med hensyn til prisen på økovarer, synes jeg viiiirkelig at Netto er gode! Mange af deres grøntsager og konserves koster det samme som ikke-øko! :-D Netto på Benediktsplads er ganske fin! Men min favorit er på Faaborgvej! ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Hej 😊
  Blot nogle strøtanke fra mig.
  – forskning viser at fx et salathoved holder op til 10 gange længere, hvis det er pakkket ind i plastik, sammenlignet med et uden plastik. Læs fx mere her https://samvirke.dk/artikler/emballage-er-agurkens-bedste-ven
  – hvis du vil skære ned på emballage så overvej at få frugt og grønt fra Årstiderne.
  – hvis du vil vide mere om generelt at skære ned på skræld så læs op på ‘zerowaste’. Det er et koncept som flere lever efter, på Instagram kan fx nævnes neohippie, som lever meget anderledes end de fleste. Zerowaste Denmark er en forening, som formidler information om at skære ned på sit skræld – giv dem evt et follow 😊
  – jeg er på ingen måde selv bæredygtigt nok i min indhandling, men tænker mere og mere over det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna Larsen

  Kender det alt for godt med emballagen! Jeg har boet i München i et par år, og de havde et “emballage-frit” supermarked! Man medbragte simpelthen sine egne beholdere fx til æg, morgenmadsprodukter, og betalte så for den vægt man havde taget. Det var simpelthen så smart, og billigt! Tænker det kunne have potentiale i Danmark også.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Du kan købe øko grønt på torvet onsdag og lørdag i Odense, og spare på emballagen der :) selvom det er næsten umuligt at undgå at skulle handle grønt resten af ugen, kan det da gøre lidt. Og så er det samtidig hyggeligt 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Viola

  Hejsa! Har selv prøvet og sætte mig ind i det her de sidste måneder og har fundet ud af at plastik egentligt ikke er “så dårligt” for miljøet. Altså det er jo helt forfærdeligt når det ender i naturen og i havet, men rent CO2 mæssigt, så skader det ikke forfærdeligt meget! Har ladet mig fortælle, at grunden til at man pakker økologi ind i plastik er for at det ikke modtager “gift” fra det der ikke er økologisk når det står på lager eller bliver transporteret. Synes derimod at det er ret så forfærdeligt at det ikke er mere tilgængeligt for mange at købe økologi fordi det er for dyrt:( men der findes ihvertfald mange steder rundt omkring i København og sikkert også i andre byer, hvor man kan købe sine grøntsager etc. Farmers market-style! Et eksempel er Løs market på Saxogade i Kbh! Men ja du har bestemt ret i at det er svært at være helt bæredygtig ift indkøb af mad:(

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HVORFOR SKAL JEG HAVE ROS FOR AT VÆRE ÆRLIG?