FØRSTE BILLEDER AF VORES NYE LEJLIGHED

VEGANSKE ERSTATNINGSPRODUKTER – DO’S & DON’TS

Siden jeg startede med at fjerne kød og animalske produkter fra min kost for snart 1,5 år siden er der kommet mange nye veganske erstatningsprodukter på hylderne. Seneste skud på stammen herhjemme er fra Naturli, som netop har sendt et vegansk alternativ til hakket oksekød på markedet. “Hakket” hedder det og I har garanteret hørt om det i medierne indenfor de sidste par uger. Desværre har jeg ikke kunne få fingrene i produktet endnu, da det er udsolgt i min lokale netto – men det er jo kun godt, for det betyder at interessen må have været meget stor. Men som sagt var der ikke nær så mange veganske alternativer i de gængse supermarkeder dengang jeg startede med mine kostændringer, derfor har jeg været meget nysgerrig og prøvet nye produkter når jeg faldt over dem – og det har givet mig en del erfaring, som jeg gerne vil dele med jer, netop fordi det er så svært at vide hvilke erstatningsprodukter man skal gå efter – hvis man da vil have erstatningsprodukter overhovedet. For hvorvidt det giver mening at lade være med at spise kød, for derefter at gå ud og købe et produkt der både føles og smager som kød, er en helt anden snak- som jeg gerne vil tage del i en anden gang. Men lad mig for nu blot sige: jeg elsker smagen og konsistensen af kød om det er en kyllingesteg eller en sprød skive bacon. Jeg elsker smeltet ost, fed tandsmør og flødeskum. Det er nogle af mine favorit elementer i madlavning, men jeg vælger dem fra alligevel – ikke fordi jeg ikke synes de smager godt, men fordi jeg ikke synes det giver mening for mig at spise det ( i hvert fald ikke på daglig basis).
Derfor får I her, mine bud på hvilke veganske alternativer der dur – hvis man egentligt godt kan lide animalske produkter, men alligevel har valgt dem fra. Vegansk til husbehov.

_180106_155221_569
Illustrationer af mig, Johanne Kohlmetz

Mælk til kaffen og kagen

Don’t: For mig dur soyamælk bare ikke. Jeg bryder mig ikke om den lidt beske smag det giver min kaffe – og jeg bryder mig endnu mindre om hvordan det får kaffen til at skille.

Do: Jeg foretrækker havremælk – det koster det samme som soyamælk og kan fåes i langt de fleste supermarkeder, Netto, Brugsen og Fakta til omkring 25 kroner literen. Havremælk smager ikke af særlig meget, men kan sagtens skummes op og pynte din kaffe latte, eller bruges til at bage brød og kager.

_180106_155227_284
Illustrationer af mig, Johanne Kohlmetz

Kød til grillen

Denne sommer bød, til min store glæde, på en masse grillaftner med gode venner og spontane strandture der endte med mad på engangsgrill. Duften af grillkul og den svage knitren fra en kuglegrill er virkelig noget jeg forbinder med sommer. Ligesom jeg virkelig elsker en god sprukken og sprød grillpølse.
Don’t: Derfor købte jeg i sommer et par seitan “steaks” og “pølser”. Seitan er et produkt lavet af gluten fra hvede, som rigtig ofte bruges til at lave imiteret kød, mest på grund af konsistensen som jeg bedst kan beskrive som gummiagtig. Jeg købte produkterne i en helsekost butik her i Odense, som har et rigtig spændende udvalg af veganske varer – men lige præcis disse seitanprodukter smagte virkelig ikke godt. Og i hvert fald ingenlunde som kød. Og det er min generelle erfaring, at hvis hoveddelen af et vegansk “kød”-produkt er lavet af seitan, er det bare ikke for mig.

Do: I Brugsen kan man, i hvert fald i sommerhalvåret, få vegansk “currywurst” som smager fortrinligt. De er gode på en grill og får en let sprød skorpe og konsistensen er blød indeni, med en smag der minder meget om en ægte grillpølse. Både Anna og jeg har købt currywurst mange gange i løbet af sommeren og været virkelig tilfredse. De er også rigtig gode i en hotdog! Altså virkelig godt – det tror jeg forresten jeg vil have til aftensmad idag, haha.

_180106_155233_652
Illustrationer af mig, Johanne Kohlmetz

Tandsmør på eller i brødet

Don’t: Jeg startede med at købe “Ama Plante” som et vegansk alternativ til smør, som faktisk smager ganske fint og i konsistent og farve minder om animalsk smør. Men jeg kunne desværre ikke få en økologisk version af produktet i min lokale netto og ydermere gik det op for mig at der i produktet er en del palmeolie – og palmeolieindustrien er en af de største årsager til nedfældning afregnskov, hvilket jo slet ikke stemmer overens med min grundtanke med at spise vegansk.

Do: Heldigvis gik der ikke mange måneder før Naturli kom på banen med et økologisk, palmeoliefrit vegansk smørprodukt – “smørbar”. Som smager som animalsk smør, har samme farve og har den fordel at det aldrig bliver stenhårdt af at stå i køleskabet. Min mor og far, som ikke spiser vegansk køber faktisk også det her produkt, fordi de koster det samme som almindeligt smør og smager næsten lige sådan. Et rigtig godt alternativ, som går fantastisk ovenpå nybagt bolle eller til at bage med.

_180106_155212_378
Illustrationer af mig, Johanne Kohlmetz

Ost, ost ost – særligt til lasagnen

Og ost generelt. Dét her, er en af de poster der har været aller sværest for mig at finde et godt alternativ til. Og skønt jeg endnu ikke kan sige, at jeg er faldet over et perfekt erstatningsprodukt til ost, er vi tæt på.

Don’t: Jeg elsker flødeost ovenpå et stykke friskbagt knækbrød, eller som element i en sushirulle. Derfor købte jeg en dag produktet “Creamy sheese” som er et soyaprodukt. Det lugter mærkeligt, lidt ostet, men mest bare mistænkeligt og smager lidt ligesådan. Konsistensmæssigt er vi tæt på flødeost, men det er også det eneste positive jeg kan sige om det her produkt. Og det ville ALDRIG kunne gå i en cheesecake f.eks.

Do: Violife som sælges i Føtex og Brugsen har nogle forskellige veganske alternativer til ost. Jeg synes ikke at nogen af dem fungerer i “rå” version – de er absolut bedst tilberedt, i en toast eller endnu bedre, en ostesauce. F.eks. produktet “Revet mild Cheddarsmag” (ja det hedder det altså på dansk) – som er revet vegansk ost, ligesom vi kender det fra den almindelige revet mozzarella. Hvis det smeltes og blandes med havremælk, eller soyafløde, muskatnød, hvid peber og en smule gærflager, har man altså et rigtig godt alternativ til en bechamelsauce.

5 kommentarer

 • Kristina

  Hej Johanne,
  virkelig fint indlæg. Hvor laver du dine illustrationer? Altså, hvilke programmer bruger du?
  Mvh. Kristina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Super fedt indlæg :)
  Jeg er selv fan af havremælk i smoothie sammen med frosne blåbær og banan. Nemt og lækkert. Mmm.

  Som erstatning af creamcheese kan jeg klart anbefale Oatly. Det er SÅ lækkert. Det er svensk, men fås ikke mange stede i DK desværre. Nogle gange har supermarkederne det som kanpagnevare, men ellers skal man til Sverige. Alle Oatly’s produkter er lavet af havre (deraf navnet;))

  Jeg har endnu ikke prøvet “Hakket”, men jeg har hørt det minder uhyggeligt meget om kød. Så hvis det ikke er pga smag og konsistens man har droppet kød, så tror jeg helt sikkert, at det er værd at prøve :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Oline

  Også et virkelig fedt indlæg hvis man går og overvejer at blive vegetar. Så kan man se at det kan lade sig gøre at elske smagen af alt det man siger nej til, men stadig få smagen :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrin

  Nej, hvor er jeg glad for at du fortæller det om havremælken! Det er faktisk den eneste mælk jeg ikke har prøvet at komme i kaffen endnu (og selvfølgelig er det så den). Eller. Nu må vi se. Jeg har bare tænkt præcis det samme – at soyamælk bare IKKE går i kaffen. Mega fedt indlæg Johanne! Gad virkelig godt at høre mere om din interesse for klimapolitik.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rosa Maluna

  Så super fedt indlæg! Det kan klart bruges, selvom jeg selv har eksperimenteret lidt med vegansk madlavning i et lille års tid. Elskede forresten også de chokolade+advokado trøfler, som du havde med i din julekalender. Dine opskrifter spredes og elskes kan jeg love dig for. God aften!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FØRSTE BILLEDER AF VORES NYE LEJLIGHED