FAUX FUR TIL EFTERÅRET

5 TRUE CRIME PODCAST DU SKAL HØRE TIL EFTERÅRET

Efterår betyder hygge, men jo faktisk også uhygge på mange måder. Der er Halloween hvor vi mindes de afdøde eller bare tager imod en god undskyldning for at klæde os uhyggeligt ud og drikke os stive. Der er mørkere og mørkere dage med ruskendevinde og regnvejr. Og der plejer som regel også at starte en god krimiserie på DR1 som man kan følge med i på de kolde efterårssøndage. Podcast fungerer utroligt godt til lange gåture blandt falmede træer eller til morgenkaffen eller rengøringen, ja faktisk kan jeg lytte til podcast stort set altid. Og ud over film og comedy så er true crime én af min favorit genre indenfor podcast. Og det kom egentligt bag på mig hvor hurtigt jeg forelskede mig i denne genre, eftersom jeg aldrig rigtig har læst krimier eller interesseret mig særligt for mord og drabeligheder. Men mysterierne er jo spændende og menneskelige skæbner, valg og historier  ligeledes. Når jeg tænker tilbage så brugte jeg faktisk VIRKELIG mange timer som barn på at lytte til lydbøger om Kalle Blomkvist – mesterdetektiven fra Atsrid Lindgrens bøger, og selvom det mere var blommetyve end modere som Kalle jagtede, kan det godt være at det allerede var dengang min nysgerrighed for at høre andre opklare mysterier startede.  Måske du har det på samme måde, så her får i mine  true crime anbefalinger til de af jer som går og mangler noget hyggeligt/uhyggeligt til lyttelapperne. Alle disse podcasts kan du lytte til på Itunes eller hvilken som helst podcast app.

Up And Vanished – Sæson 1 & 2
I UAV følger vi dokumentaristen Payne Lindsey som går igang med at grave op i en gammel sag om en forsvunden ung kvindelig skolelærer i hans hjemstat Georgia. Tara Grinstead hedder kvinden som forsvandt for mange år siden og aldrig er blevet fundet og ej heller er nogen blevet dømt skyldig i sagen. Det er virkelig en medrivende undersøgelse hvor Payne på vejen møder en masse interessante mennesker og går i dybden i den lille by hvor den tidligere skønhedskonkurrence deltager Tara forsvandt fra, måske finder han de svar som politiet overså? Et totalt must-listen hvis man er til undersøgende true crime! Der er iøvrigt netop udkommet de første par episoder af sæson 2 hvor Payne dykker ned i endnu en sag, som indtil videre er meget spændende.

Mørkeland
Mørkeland er en anderledes slags true crime, her har vi ikke at gøre med opsøgende journalistik eller forsøg på at opklare sager. I denne podcast mødes to danske kvinder én gang ugentligt og fremlægger for hinanden og lytterne hver én mordsag fra ende til anden. Ofte med baggrundshistorier om morderen og eller ofrene alt afhængigt af sagen. Og de tager oftest danske mordsager op – hvilket jeg synes er ret interessant. Blandt andet var der faktisk én sag fra min hjemby Faaborg. Mørkeland er på mange måder en dansk version af My Favorite Murder, som er en stor amerikansk podcast baseret ud fra samme koncept som også er et lyt værd. Men jeg synes nu de to danske damer er ret sjove og interessante at lytte til – og så er de liiige tilpas sassy, hvilket jeg elsker.

Dobbeltmordet
En DR radio produktion hvor en mandlig og kvindelig journalist tager, hvad der åbenbart er danmarks største mordgåde op til revidering. Der blev i København anno 1948 i kølvandet af Anden Verdenskrig begået et besynderligt dobbeltdrab på et ægtepar på Peter Bangs vej. Mere skal du egentligt ikke vide – du skal bare dykke ned i sagen sammen med de to journalister og høre om alt fra spåkællinger til jødiske skræddere og røde tulipaner.

Someone Knows Something Sæson 1
Værten på denne podcast serie hedder David Ridgen og der findes faktisk hele 4 sæsoner med 4 forskellige sager, som alle er et lyt værd. Jeg er nu mest vild med første sæson, hvor Ridgen prøver at finde ud af hvordan en 5 årig dreng kan forsvinde sporløst imens han er sammen med sin familie på fisketur. Det er en meget fin og selvfølgelig sørgelig fortælling om hvad der sker med ikke mindst den efterladte familie når et barn forsvinder sporløst.

Death In Ice Valley
Denne podcast omhandler også en sag af ældre dato. I 1970 findes der i et område kaldet “Ice Valley” i Nordnorge liget af en kvinde. Hvem var hun, hvad lavede hun derude og hvorfor døde hun? En norsk og britisk journalist prøver at gå tilbage i tiden og undersøger rester afbrændte breve og papirlapper med mystiske tal på. En god podcast oplevelse som helt bestemt lever op til sin genre; nordic noir.

9 kommentarer

 • Emma

  Dejligt med lidt ny inspiration! Synes også denne genre er lidt for spændende at lytte til!
  Djævlen i Detaljen kan også anbefales, synes jeg. Her bliver der taget danske mord op, som blev opklaret med hjælp fra de forskellige typer af retsspecialister, så hvis man kunne tænke sig at komme lidt med om bagved opklaringen er den helt sikkert et nyt værd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Vildt god liste! Jeg er nødt til gøre “reklame” for Serial. Den er i 2 sæsoner og så spændende, man ikke kan lave andet før man har hørt den færdig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Ja, Serial er også super spændende! De samme producere har også lavet en serie der hedder S-town, det er ikke som sådan krimi men også lidt mystisk, virkelig en spændende fortælling hvis man er til podcasts :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wicki

  Ja har jeg også flere gange, ville ønske Third Ear ville udgive noget liiidt oftere. Denne her fra Radio 24/7 er også rigtig god, ved ikke om du har hørt den serie :) : https://www.radio24syv.dk/programmer/man-kan-aldrig-vide

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Ja, det ville jeg også. De udgav en serie i foråret her i år, den ved jeg ikke om du har hørt? Men det er jo også længe siden nu, så man kunne godt bruge lidt nyt her i den mørke tid ;-)
   Og ja – jeg er også vild med Man Kan Aldrig Vide, som jeg “desværre” allerede har lyttet til – flere gange, hæhæ. Når man arbejder hjemmefra har man en del tid til podcast.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Regitze

  Hej Søde Johanne :-)
  Jeg ÆÆLSKER Djævlen i Detaljen, Det Perfekte Offer og selvfølgelig Mørkeland, men dem har du på. Knus R

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Uhhhh! Djævlen i Detaljen og Det Perfekte Offer har jeg slet ikke hørt?!?! Sååå er der lækkerier at gå på weekend på imorgen, tak <3 <3 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wicki

  Du skal lytte til alle dem hos Third ear! Her er et par af mine favoritter:

  21 Roser:
  http://21roser.dk/forside/

  Ringbindsattentat:
  http://thirdear.dk/arkiv/ringbindsattentatet1/

  OG selvfølgelig Kvinden med den Tunge kuffert:
  http://thirdear.dk/arkiv/kmdtk1/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Jaajajaja. SELVFØLGELIG! De er så gode <3 Har lyttet til dem alle sammen, flere gange faktisk haha :D
   Har du andre gode anbefalinger?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FAUX FUR TIL EFTERÅRET