KAN VI LAVE MIDDAG FOR 4 UDEN AT HANDLE IND?


Reklame for Forbrugerrådet Tænk

I en måned som December, der i forvejen springer budgettet for mange, kan det være temmelig uoverskueligt når din veninde forslår at I alle mødes til aftensmad med jeres kærester. For hvis man er et selskab på 5-6 stykker, kan det let ende med at blive lidt halvdyrt hvis der skal købes ind til et helt måltid, med salater, delikatesser eller kød. Først og fremmest, synes jeg ofte det bliver lidt stressende hvis man er 3-4 venner der skal handle ind sammen i supermarkedet, fordi alle har forskellige vaner og forskellige idéer. Så for mig har dét der med at tage på stort fælles indkøb, uden på forhånd at have en plan for aftenens menu aldrig fungeret særlig godt. Det går nogen gange lidt for stærkt, og man får ikke tænkt sig ordentligt om når man står og handler ind – der ryger en pose ost for meget med i kurven og 3 poser chips som egentligt ikke var nødvendige. Det synes jeg er ærgerligt og spild af både mad og mine og mine venners penge. Det slap jeg heldigvis fuldstændigt for igår, hvor min svigerinde og jeg besluttede at lave en restemiddag – kun med ting vi hver især allerede havde derhjemme. Med andre ord, mad til 4 personer som ikke kostede en krone.

Vi koordinerede via snapchat – én ting det medie trods alt stadig duer til ;-) Jeg fik en video walkthrough af min svigerindes køleskab og så begyndte jeg at stykke en menu sammen. Hun havde masser af løg, tomater og lidt rester af flødeost, creme fraiche og revet mozzarella. Jeg havde selv flåede tomater, kartofler, hvidløg og selleri. Derudover havde jeg en dåse bønner, en dåse sorte kikærter og lidt spidskål, agurk og avocado. Mine tanker bevægede sig mod det græske køkken, og jeg forestillede mig en moussaka inspireret ret, dog uden kød og aubergine. Med humus, tzatziki og salat til. Min svigerinde havde et par æg og lidt mel, og i løbet af nul komma dut, havde hun bikset både dej til pasta og fladbrød sammen. Lige pludselig lød det ikke længere som en restemiddag, men nærmere som et festmåltid.
Imens jeg satte tomat-saucen til at simre, fandt min svigerinde en flaske æble glögg hun havde tilovers fra en julefrokost og så spædede vi den op med en rest hvidvin, lidt mandelsplitter, skiver fra en appelsin jeg fandt bagerst i hendes køleskab og lidt tørrede tranebær. Og pludselig var der også en lun reste-aperitif!

Vegetarisk “moussaka-lasagne”
Tomatsaucen:
3 rødløg skåret i skiver
2 stænger bladselleri skåret i tern
2 fed hvidløg -hakkede
1 dåse flåede tomater
6 friske tomater skåret i tern
2 dl vand
Krydret med hvad end du har i krydderiskabet. Vi brugte: timian, ramsløg, koriander, paprika, chili  – salt og peber.
Alle ingredienserne svitses i en gryde i rigeligt olivenolie. Derefter tilsættes vandet og saucen simrer, så længe du nu orker at vente.

Ostesaucen:
1 dl mælk
1 spsk smør
1/2 pose revet mozerella
1/3 bøtte flødeost.
Revet muskatnød

Smør og mælk varmes op og osten tilsættes og smeltes. Tilsæt revet muskatnød hvis du har det og evt. lidt hvid peber.
Når moussakaen skal samles, kan du enten lægge aubergine skiver, kartoffelskiver eller pastaplader imellem lagene. Vi lavede ét lag med skiver af kartoffel og 3 lag med pastaplader. Toppet af med tomatsaucen og gratineret med rester af revet ost. Hele molevitten skal have ca. 15-20 minutter i ovnen ved 180 grader.

Til moussakaen serverede vi humus lavet på sorte kikærter, tahin, hvidløg og spidskommen, og tzatziki lavet af revet agurk, creme fraiche, hvidløg, salt og peber. Og så en kålsalat, med avocado, pære og lidt hakkede mandler og hasselnødder.

Det hele er som sagt lavet på slump, uden nogen fast opskrift. Men sådan fungerer det bedst når man skal lave restemiddag, man må ikke blive for ophængt i små detaljer i originale opskrifter, men i stedet bruge fantasien og improvisere, når man ikke har nøjagtigt dét som skal bruges. Har du ikke rødløg? Så brug skalotteløg eller porre om nødvendigt. Ikke mere hvedemel? Måske du har en slat kikærte, eller grahamsmel stående. Har du ikke flere flåede tomater på dåse? Så hak et par friske, tilsæt lidt ekstra vand, en slat ketchup eller tomatpuré. Denne restemiddag gav anledning til at få ryddet ud i køleskabene, og få brugt dét som ellers måske ville stå og blive for gammelt. Og så var det virkelig hyggeligt at lave mad sammen og bruge hinandens idéer (og rester) til at lave et måltid der virkelig var lækkert, helt uden at nogen skulle have pengepungen op af lommen. Jeg kan varmt anbefale at I prøver at lave en restemiddag med jeres venner eller familie, næste gang I skal ses! På Tyg på dets Facebookside kan du finde flere tips til, hvordan du kan få god mad uden at bruge for mange penge – der er opskrifter og alt muligt godt. Og du kan også deltage i konkurrencen om et gavekort på 500 kr. til et valgfrit supermarkedet, så kan julemiddagen bare komme an!

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *