KAN VI LAVE MIDDAG FOR 4 UDEN AT HANDLE IND?

VORES BEDSTE TIPS TIL EN BÆREDYGTIG HVERDAG

Dette indlæg indeholder reklame for Syddansk Universitet

Ét af mine seneste og bedste genbrugsfund, er min “nye” gamle cykel – købt for 500 kroner og afhentet på gåben ca. 300 meter fra vores lejlighed. Nemt!

Mig i mine yndlingsjeans – jeg købte dem for snart 3 år siden, og de er nærmest kun blevet pænere med tiden. Find ét rigtig godt stykke basistøj, som du kan style året rundt i årevis, det er meget mere bæredygtigt end udelukkende at købe nyt “trend-tøj” hver sæson.

Én af de mange sofaer vi har haft i vores fælles lejlighed. Vi har skiftet sofa 4 gange på det sidste år, helt uden at tabe penge eller købe nyt – se mere i videoen nedenfor.

I den her video deler vi ud af tips til hvordan du ret nemt kan prøve at leve mere bæredygtigt  i og ikke mindst få det meste ud af dine penge.

Mads og jeg har fået til opgave af SDU at dele vores bedste tips og tricks til en bæredygtig livsstil. Rigtig mange unge mennesker som os selv, er jo storforbrugere af elektronik og ikke mindst tøj, møbler, make-up og alt det andet grej som vi alle synes er sjovt. Men det er dyrt at købe nyt altid, og det er i hvert fald slet ikke det mest bæredygtige. Der skal være plads til selvforkælelse og selvfølgelig er hverken Mads eller jeg 100% fejlfri, eller 100% bæredygtige. Bæredygtighed er en svær størrelse og den er måske endda også individuel. Men vi har fundet nogle gode løsninger, som for os del af en bæredygtig livsstil. Vi arbejder begge med projekter hvor vi er dybt afhængige af noget rigtig godt kram, elektronikmæssigt. Men langt det meste af dét som vi har, er faktisk brugt! Og hvis man køber smart brugt og selv sælger ud, ja så er man rigtig godt på vej imod en sund cirkulær økonomi.
Og hvad vil det så sige at købe smart? Vi prøver blandt andet at sikre os, at det elektronik vi køber, f.eks computer eller nyt kamera er af høj kvalitet, så vi kan bruge det i mange år, uden at det går i stykker eller pludselig bliver defekt sådan som meget billig elektronik måske har tendens til. På den måde, har man en god forudsætning for at være sikker på altid at kunne sælge sit brugte elektronik videre – fordi man har med varer at gøre, som har en værdi i rigtig mange år. Jeg ser lidt på det som en slags investering, både selvfølgelig i mit arbejde (som f.eks mit Canon 5D mark II som jeg købte brugt tilbage i januar som virkelig har boostet kvaliteten på mine billeder) – men også for fremtiden, for hvis jeg en dag bliver forelsket i et nyt stykke elektronik, er jeg sikker på stadig at kunne få lidt penge for mit brugte.
I gennemsnit ejer vi hver især 25 stykker elektronik på ethvert givet tidspunkt. Det er lidt vildt at tænkte på, synes jeg. Men når så jeg tænker videre, kigger rundt i stuen og køkkenet, så kan jeg jo se at det bugner af alt fra lamper til en brødrister og en pladespiller. Heldigvis, kan jeg også se – når jeg kigger rundt i vores hjem, at rigtig meget af vores elektronik, lige fra lamperne til microovnen faktisk er noget vi har fundet brugt – fordi vi begge to er gode til altid lige at tjekke DBA eller guloggratis før vi smutter i Bilka efter noget nyt. Jeg håber at det her indlæg og videoen kan inspirere jer, til at give jer I kast med at købe brugt, næste gang I står og mangler noget… Det kunne f.eks være at nogle af årets julegaver kunne købes brugt.

 

Hvis du har lyst, kan du læse endnu mere om cirkulær økonomi og blive klogere på hvad der egentligt sker, med brugt elektronik hvis vi smider det ud – læs mere HER. Du kan også være med i forskningen ved at svare på spørgeskemaet.

3 kommentarer

 • Carina Rosenvinge

  Jeg er vild med ALLE røde sko på billederne i indlægget overfor! Hvor er de fra? 😍👠

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hej Johanne.
  Lidt sen kommentar på en knapt så ny video.

  Jeg ved at blogger/influencer-jobbet handler meget om at få folk til at købe produkter, og det er også helt fair til en vis grænse. Men jeg ville ønske, at flere af dem ville sætte lidt fokus på bæredygtighed, ligesom du gør.

  Det er så inspirerende at du bruger din “stemme” til at lave meningsfuldt indhold om genbrug/madspild osv. Jeg er slet ikke den bedste til at efterleve det selv (endnu), men prøver hele tiden at blive bedre – og din video her inspirerede mig til at købe min kærestes elektronik-fødselsdagsgave brugt, hvilket jeg egentlig ikke havde overvejet før. Så tak! Jeg handlede bæredygtigt og sparede en masse penge. Win win.

  Glæder mig til fortsat at følge med :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  God video.
  Vi er nogenlunde selvforsynende her på gården med mad, grøn energi mv.
  Så bytter vi tøj, ting, møbler, elektronik med andre naboer i området.
  F.eks. en trøje for en pose kaffe og en flaske vin.
  Eller andet, men vi bytter til noget vi alligevel ellers skulle bruge penge på.
  Vi lever grønt og sparer mange penge, så har vi til rigtig gode oplevelser.
  Vi går også i genbrug og tænker meget over om vi nu også behøver det vi ønsker os.
  Glædelig 13.december:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KAN VI LAVE MIDDAG FOR 4 UDEN AT HANDLE IND?