MIN UPCYCLEDE NYTÅRSKJOLE

INTET NYT JANUAR – EN UDFORDRING TIL MIG SELV

Julen varer helt til påske, men ved I hvad der varer ca. lige så længe? Butikkernes efterårsudsalg. Det starter alt sammen med Black Friday, som iøvrigt varer en uge eller i hvert fald en hel weekend. Og så er der juletilbud, som før vi ser os om har udviklet sig til januarudsalget. Og det er der ikke noget i vejen med at benytte sig af. Gode tilbud kan vi meget nemt blive enige om, er netop det de kalder sig: gode. Men problemet er bare at det ikke er alle de tilbud der møder os fra november til januar som er gode, eller som får os til at købe ting vi faktisk gerne ville have. Nogle af de der tilbud og rabatter, gør nemlig bare at vi køber meget mere og måske dårligere ting, end vi faktisk ellers havde planer om. At snuppe kjolen du har drømt om siden juli, når den hænger i din størrelse 50% billigere end før, det er dig vel ondt – og jeg synes du skal købe den, hvis du virkelig stadig er vild efter at hoppe i den. Det gør jeg også selv. Jeg sidder i en lyserød pasteldrøm af en kedeldragt fra Samsøe Samsøe, som jeg endelig fik råd til efter mange måneder, fordi den var nedsat med 40% i december. Men alle de mange fristelser, som rækker ud over vores sædvanelige forbrug er hverken økonomisk eller miljømæssigt bæredygtige. Ved I hvilket slags forbrug der til gengæld er ret bæredygtigt og tilmed velgørende i de fleste til fælde? Genbrugsshopping! Og de mange velgørende genbrugsbutikker rundt omkring holder faktisk også januarudsalg, som de andre butikker. At købe dit tøj i genbrugsbutikker fremfor fra stativet i en butik, er meget mere bæredygtigt. For når du tager en vintagekjole med hjem og bruger de næste mange år, forlænger du tøjets levetid og undgår at der skal produceres så meget nyt tøj; ny forurening. Og så finder du næsten altid noget helt unikt, som ikke de første 10 andre piger du møder på gaden kommer gående i. Med mindre du bør på Nørrebro, selvfølgelig – for der har de allesammen været i den samme retro-secondhandbutik som dig og finde 80’er pasteller. ;-)
Og inden du ud imellem sammenbidte tænder hvisler: “HYKLER! Jeg så selv din Daniel Wellington rabatkode og dine nye sneakers og læste om rejseplaner Decembermåned!” – så skal du vide, at jeg ikke er uenig med dig, hvis du vil pege fingre og sige at jeg ikke selv er nogen ufejlbarlig miljøengel. Men ved du hvad, det er faktisk uvæsentligt. For det væsentlige er at jeg prøver og at jeg får andre til at gøre det samme. Det har en effekt som rækker ud over min egen halv-veganske-semi-miljøvenlige livsstil. For jeg får dagligt beskeder fra mennesker, som har taget et mere bæredygtigt valg, på grund af mine blogindlæg og instagram opslag. Og det er dét der tæller.

Med disse ting i baghovedet går jeg ind i 2019. Jeg spekulerer dagligt over hvordan jeg bedst muligt, kan have det sjovt med mode og indretning, uden at det ligger miljøet til for stor last. Hvordan jeg kan lave smukke billeder og godt indhold til min blog, uden at noget går til spilde eller er rent overforbrug (hvad end det så vil sige). Og det er svært man. I særdeleshed fordi H&M Home bare laver nogle smadder fine køkkensager, lysestager og vaser. Men hvis jeg nu kan nøjes med at købe nyt hver 5 gang jeg shopper og de resterende gange købe brugt  – ja, så er jeg da et godt skridt på vejen mod mere bæredygtig livsstil. Sådan gør jeg i reglen, køber brugt hvor jeg kan, men jeg falder også for et godt knaldtilbud fra Netto’s reoler og en lækker strik fra Zara. Men ikke i januar 2019 – for jeg har besluttet at udfordre mig selv til slet ikke at købe noget nyt i Januar. Eller altså, jeg skal have noget mad  den 30 liters fryser vi har i kælderen rummer altså ikke føde nok til at bespise 2 voksne mennesker i 31 dage. Så maden tager jeg ud af regnestykket. Og nogle enkelte produkter jeg har skulle købe i forbindelse med min webshop (plakatrør og 17 nye plakater jeg har fået trykt idag). Men ellers vil jeg forsøge slet ikke at købe noget nyt i januarmåned. Intet nyt tøj, accessories, sko osv. osv. ingen nye batterier, elektronik, hobbymaterialer eller bolignips. Hvis der er noget jeg absolut skal bruge må jeg forsøge at finde det brugt. Og ellers må jeg klare mig uden. Jeg har tænkt mig at filme processen, så I i starten af Februar vil få et indblik i hvilke udfordringer det muligvis kommer til at give mig. Eller også bliver det bare så let som ingenting – for jeg vil tilgengæld give mig selv lov til at købe al det brugte jeg skulle falde for. Men jeg har ovenpå december og opstart af webshop i forvejen ikke det største rådighedsbeløb i denne måned, så derfor giver det ekstra god mening ikke at makse kreditkortet ud på januarudsalget. Måske du har lyst til at være med på min januarudfordring? Hvis du vil så skriv en kommentar til det her blogindlæg – og hvis du dokumenterer det på instagram så brug hashtagget #JohannesUdfordring #IntetNytJanuar

Jeg håber faktisk virkelig, at der er nogen af jer der har lyst til at tage udfordringen op. Måske bare på ét enkelt område hvis det ellers virker for omfattende for jer. Og I skal vide, at det faktisk GØR en forskel at være bevidst om sit forbrug og omlægge sine vaner. Også bare én enkelt måned om året.

 

3 kommentarer

 • Jeg har så kæmpe stor respekt for dig og det her budskab! Jeg glæder mig til at følge med i det! 😍 Hvor er det dejligt, at nogle med indflydelse som dig, gider bruge den på noget der tæller!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Hvilke genbrugsbutikker i Odense vil du anbefale?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Jeg vil så gerne være med, så godt som jeg nu kan! Jeg har virkelig længe tænkt over at udfordre mig selv på denne måde. Min eneste problematik i Januar er at jeg rejser til Israel på ferie… Og så bliver jeg altså nødt til at købe nogle souvenirs med hjem. MEN UDOVER DET! Så er jeg med dig. <3

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MIN UPCYCLEDE NYTÅRSKJOLE