JAGTEN PÅ DET PERFEKTE HÅR

SÅDAN LAVER JEG MINE PLAKATER DIGITALT


2 plakater jeg netop har fået hjem fra trykken. Begge er lavet på min Surface Pro 6 fra Elgiganten. 

Reklame for
Elgiganten.

Jeg har de sidste uger teaset lidt på instagram for et nyt arbejdsredskab jeg er begyndt til bruge til at lave mine plakater, nemlig min Surface Pro 6 og Surface Pen fra Elgiganten.  Elgiganten og jeg skal samarbejde hen over de næste 6 måneder – så at de starter med at opfylde en årelang drøm om at kune lave digital kunst, kunne vist ikke være en bedre start. Mange af jer har spurgt ind til hvordan jeg arbejder når jeg laver digitale plakater, så jeg tænkte det var en rigtig god idé at lave et lille indlæg med nogle af mine første digitale plakater /postkort og hvordan jeg har lavet dem.

Animationer og video-redigering
I mange år har jeg drømt om at lave en tablet + en tegnepen dels så jeg kunne lave tegninger og plakater, men også så jeg nemt kunne lave små animationer og tekster til at sætte ind i  mine youtube videoer. I min seneste video fra London – har jeg animeret intro-teksten på min Surface Pro med et program der hedder Auto Desk, hvor man nemt kan lave små animationer. F.eks ord der bevæger sig lidt, eller stjerner der “blinker”. Det er noget som er med til at give mine videoer et meget mere personligt præg og det elsker jeg at have mulighed for. De youtube videoer jeg selv bedst kan lide, er også dem hvor der er lagt arbejde i at lave noget kreativt med små personlige finesser – ikke kun indholdet, men selve det visuelle og æstetiske er mega vigtigt for mig. Min Surface Pro er iøvrigt også ret genial fordi det både er en tablet og en computer. Man kan nemt klikke et tastatur på, og så fungerer tabletten pludselig som en computer. Hvilket også er super fedt i forhold til at jeg nemt kan gå fra Auto Desk hvor jeg laver animationer og til Premiere Pro hvor jeg redigerer mine videoer – alt sammen på samme device. Førhen ville jeg skifte imellem f.eks. telefon og computer og det fungerede bare slet ikke lige så godt.

Fra akvarel malerier til digital kunst
Jeg har haft influenza i al den tid jeg har haft min Surface Pro, men det er nu gået meget godt, eftersom det er så nemt at tegne på den. Indtil videre har jeg fået lavet 2 plakater og en hel del skitser – og det havde jeg aldrig gjort hvis jeg skulle bruge mine akvarelfarver, papir og vand imens jeg havde influenza. Og selvom jeg selvfølgelig elsker det udtryk som akvarelmalerier giver, er det også ret sjovt at arbejde med digital kunst. Blandt andet dét at man kan arbejde i flere lag af gangen og derfor også slette og redigere som det passer én, er en kææææmpe befrielse! Normalt er der ligesom ingen vej tilbage, hvor jeg har tegnet forkert med den sorte touch. I forhold til at kunne tegne på farten er det også en fordel at gøre det digitalt, i stedet for at køre ud til en skøn udsigtspost for at opdage at jeg har glemt vand, eller min pensel. Med Surface Pro og Pen har jeg ligesom alt jeg skal bruge ved hånden. Om et par uger skal jeg til Prag for at besøge min søde veninde Anna. Og jeg glæder mig helt vildt til  at have min Surface Pro med på turen. Jeg skal rejse frem og tilbage alene, så det bliver super god underholdning at kunne hive Surfacen frem og tegne i lufthavnen eller i toget, redigere videoer, skrive eller andet arbejde.

Sådan laver jeg digitale plakater:
Jeg har indtil videre benyttet et program som hedder Sketchable til mine tegninger, Sketchable er et program som kun kan bruges med Windows  styresystem. Men der findes mange andre lignende tegne-apps og programmer til alle andre slags styre systemer og tablets. Sketchable er ret enkelt at bruge når man har en Surface Pen, og væsentligt sværere hvis man ikke har. Men hvis man vil kan man selvfølgelig øve sig i at bruge sine fingere til at tegne med. Men når man er vant til at tegne og male er det meget unaturligt. Så jeg anskaffede mig som det første en Surface Pen. Pennen er super trykfølsom og kan tegne i mange forskellige vinkler – nøjagtigt som en rigtig blyant eller pensel. Og en sjov lille finesse ved pennen er, at der i toppen er en knap som har flere funktioner, men som også fungerer som viskelæder – igen, nøjagtigt som på en rigtig blyant. Det synes jeg altså er lidt sjovt.

Men lad mig tale lidt om selve min tegne process – jeg har f0rsøgt at illustreret den nedenunder.
Jeg starter med at vælge et blyant-redskab (jeg tegner også skitser på papir med blyant først). Så skitserer jeg i grove træk det centrale jeg vil tegne. I det her tilfælde en muslinge-skål. Så tilføjer jeg et nyt lag hvor jeg begynder at tegne dét der skal være oveni skålen, og omkring skålen osv. Så jeg til sidst har planlagt hele tegningen i skitseform. Og derfra laver jeg et nyt lag for hver ny genstand jeg vil farvelægge, så jeg nemt kan rykke på hver enkelt ting uden at det påvirker de andre. Dvs. jeg farvelægger ét hårspænde af gangen, så potteplanten, så halskæden og så fliserne osv. osv. Og til sidst fjerner jeg skitselaget og så fremstår tegningen helt færdig. Igår blev jeg oppe til klokken halv to, fordi jeg slet ikke kunne slippen pennen da jeg først var kommet igang. For mig er det lidt ligesom at lege – jeg opdager hele tiden nye pensler, nye farver og nye metoder til at få mine plakater til at blive helt rigtige.

Hvor kommer inspirationen fra?
Inspirationen. Det er jo faktisk noget af det aller vigtigste Jeg bruger Pinterest og Instagram rigtig meget når jeg skal finde inspiration til mine plakater. Jeg er vild med kunstnere som Henry Matisse, Pierre Boncompain og en masse fantastisk dygtige moderne kunstnere, blandt andet; @IsabelleFeliu og @RosieHarbottle. Så jeg gør, som mange andre der prøver at skabe nyt – jeg lader mig inspirere af det der allerede ér. Selvfølgelig uden at kopiere, men jeg kigger meget på tegninger og malerier som jeg selv godt kan lide og prøver at finde min egen stil ud fra det. Og så tager mange af mine plakater og tegninger udgangspunkt i billeder jeg selv har taget. Eller ting og steder jeg ser i virkeligheden, alt fra mine smykker på en bakke på badeværelset, til en lille italiensk kystby jeg besøgte sidste sommer.  Og når jeg laver bestillingsarbejde eller personlige plakater, tager jeg udgangspunkt i de mennesker jeg skal tegne, deres stue, hus eller den by de bor i. For det meste er mine plakater derfor et sammensurium af billeder fra pinterest, instagram, virkeligheden og fri fantasi – alt sammen tilsat pastelfarver og grønne planter. 

3 kommentarer

 • Kaya

  Hvordan printer du dem ud? Bruger du en speciel printer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Jeg får lavet mine print henholdsvis i en lokal printbutik her i Odense og hos et firma som hedder Lasertryk, der laver rigtige gode og bæredygtige tryk :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Ved godt det ikke lige er til emnet, men hvor er din fine prikkede kjole fra? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JAGTEN PÅ DET PERFEKTE HÅR