Sommermad på 25 minutter: ærtesuppe & frisk rejesalat

10 tips til en bæredygtig ferie


Bevidstheden om at vores handlinger har konsekvenser for vores klode og miljø, er begyndt at snige sig ind i efterhånden alle aspekter af vores tilværelse. Hvad enten det er når vi står med kreditkortet i hånden i H&M, når vi handler ind til aftensmad eller skal købe nyt vaskepulver. Flere og flere begynder at træffe valg, som er mere bæredygtige på flere og flere planer. Og det er simpelthen så fedt at opleve. Jeg er én af dem, der dag for dag prøver at omlægge mine vaner til at leve mere grønt. Men som eks. stadig vasker mit tøj med parfume fordi jeg elsker duften. Men jeg er bevidst på en ny måde – og det ved jeg at rigtig mange af jer der læser med også er blevet. Og som Signe Wenneberg siger: ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og det er dét synes jeg er vigtigt at minde sig selv om, så man ikke kører surt i at omlægge sine vaner, fordi man “alligevel aldrig kan gøre det godt nok”. Du kan altid gøre noget – og det er bedre end ingenting. Og ét oplagt sted at starte lige nu, er ved at tænke over hvilket aftryk du sætter på planeten, når du tager på sommerferie. For ferie er fri fra hverdagen men det behøver ikke være fri fra klimabevidstheden. Her er 8 tips du kan have med i dine tanker, når du planlægger din ferie og mens du er afsted.

 • Drop flyet og tag bilen, toget eller cyklen hvis du har mod på det. Det er det første tip og det er hér, der CO2-mæssigt kan gøre den største forskel. En cykeltur til Italien er nok ikke realistisk for de fleste af os, men hvis du og en kæreste eller et par venner kan dele køreturen (i bil altså) op imellem jer, så er I hurtigt fremme ved de solrige italienske kyster. Turen fra Odense til den norditalienske kystby Genova tager til eksempel kun omkring 17 timer. Og den rute går tilmed igennem alperne og er sindsygt smuk. Min kæreste og jeg har selv kørt denne tur de sidste to somre, og det har været nogle af mit livs bedste rejseoplevelser

 

 • Camper i stedet for at tage på hotel. Hvis du camperer, kan du selv medbringe alle de ting og sager du skal bruge, fra håndklæder og sovegrej, til mad og service. Tag det med du allerede har og som du efter ferien kan tage med hjem igen og fortsat bruge. I stedet for at der skal bruges ressourcer på at dit hotelværelse skal gøres rent (med skrappe kemikalier i de fleste tilfælde), at der skal vaskes sengetøj, håndklæder m.m samt bruges en masse engangsplast på små kopper, sæber og lignende til dit værelse.

 

 • Airbnb i stedet for et hotel. Hvis du vælger en Airbnb-lejlighed eller værelse, som rent faktisk udlejes af en privat, kan du også undgå blandt andet al det engangsplast der bliver brugt i forbindelse med et hotelophold. Du vil typisk også have adgang til et køkken og køleskab, og kan på den måde lave din egen mad eller morgenkaffe, i stedet for eks. at købe det to-go. Og ikke mindst kan du ofte få lov til at affaldssortere dit skrald efter de ordninger der er i den pågældende opgang – hvorimod de fleste hoteller bare har en lille papirkurv på værelset.

 

 • Spis lokalt når du rejser. De fleste tænker jo nok, at når de tager til Italien, Spaniel eller Frankrig får de lækre lokale oste, tomater og druer som en selvfølge – men det er ikke altid tilfældet. Man kan også købe importeret grønt og frugt i de italienske supermarkeder, og på restauranterne. Så tjek varedeklarationen når du handler og lav lidt research på de restauranter og caféer du besøger, så du sikre dig at få et måltid baseret på lokale råvarer, som dermed ikke har efterladt et stort CO2 aftryk – og som iøvrigt med garanti også smager bedre.

 

 • Undgå plastik-fælderne. Du er ankommet til en dejlig strand og langs med den, findes der et væld af boder hvor der sælges håndklæder, solbriller, badebolde og oppustelige dyr i plastik. Det er sjovt og farveligt – men lad være med at lade dig friste, for næsten alt hvad der sælges i disse boder er; 1. produceret i Kina og 2. fyldt med plastik, skadelige kemikalier og farvestoffer. Og selvom det er sjovt at flyde rundt i en oppustelig flamingo eller kaste med en badebold og købe et bar solbriller til 1 euro, ender alt det plastik ofte med at blive smidt ud efter ferien er omme.

 

 • Pak smart. Jeg er typen der altid kaster alt muligt ned i kufferten dagen inden afrejse, hvilket resulterer i at jeg konsekvent altid mangler noget når jeg ankommer. Shampoo, tandbørste og tandpasta er noget af det jeg næsten altid glemmer derhjemme – og det er utroligt dumt, for så tvinger jeg mig selv ud i unødvendigt forbrug. Det samme gælder med badetøj, sko osv. Brug lidt ekstra tid derhjemme når du pakker, på at sørge for at du har flere forskellige par sko med, og tøj nok flere forskellige anledninger, så du ikke ender i tøj-krise hver dag og har lys til at købe alt nyt. Selvfølgelig får man lyst til at shoppe når man rejser og  ser nye spændende ting – det må man også godt, men undgå at kaste dig selv ud i forhastet shopping, ved at pakke mere velovervejet hjemmefra.

 

 • Vælg souvenirs med omhu. Det er rigtig hyggeligt at have gaver med hjem når man har været i udlandet, og det er nemt og bekvemt lige at købe en lille køleskabsmagnet i en af alle de førnævnte båder, der sælger alt fra håndklæder, og øloplukkere til badetøj og malerier. Problemet er bare, at ingen af de vare der sælges et sådan sted, stammer fra europa. Så medmindre du rent faktisk befinder dig i Thailand eller Kina kan det ingenlunde beskrives som “lokale varer”. Derfor er det en god idé, at søge væk fra hovedgaderne og  ind ad de små gader i den by du befinder dig i, eller på et lokalt marked og finde frem til noget brugskunst eller lignende, som rent faktisk er lavet i det land hvor du er på ferie.

 

 • Brug lokal kollektivtransport, når du ankommer til din destination. Eller tag toget hele vejen fra Danmark for den sags skyld. Men brug offentlig transport så meget du kan, også selvom du er kørt afsted i bil – både for din egen og miljøets skyld. For det første er det dyrt at parkere i mange byer i sydeuropa og dernæst er det besværligt at komme omkring inde i storbyerne, for ikke at tale om seværdigheder såsom Cinque Terre-byerne i Italien, eller Park Güell i Barcelona og det samme gælder andre store turistattraktioner. Brug i stedet lokale busser og toge, spar dig selv for besværet, skån miljøet og spar penge.

 

 • Glem ikke dine egne gode vaner, bare fordi du er på ferie. Jeg lader ofte mine gode madvaner blive derhjemme når jeg rejser. Pludselig drikker jeg 2 juice om dagen i et plasticbæger med sugerør, køber ikke økologiske grøntsager, spiser ost og kød i rå mængder. Som om jeg glemmer, at mit CO2 aftryk sættes, hvad enten jeg sidder i Danmark eller Portugal. Ferie er også tid til forkælelse, det forstår jeg – men forkælelse kan tænkes på mange måder og det behøver ikke nødvendigvis være ved “at synde”. Måske forkælelse kunne være at opsøge en lækker vegansk café, eller at finde et økologisk madmarked og gå efter bæredygtige lokale initiativer . Og iøvrigt ikke være bange for at bede om at få sin is-kaffe uden sugerør eller med havremælk, bare fordi det skal siges på engelsk i stedet for dansk.

 

 • Bliv hjemme. Ja, så simpelt kan det siges. Lån et sommerhus, eller book et shelter for 15 kroner og nyd sommerferien i Danmark. Pak en rygsæk og gå 7 dage ad hærvejen med din bedste ven, eller overnat i din onkels kolonihavehus. En sommer i Danmark kan sagtens være fyldt med oplevelser. Min kæreste og jeg bliver herhjemme og udforsker det nære, så jeg lover at der løbende vil komme inspiration til sommersjov i Danmark.

 

5 kommentarer

 • Man kan også tage med deres egen strandhåndklæde i hør. Jeg har set mange af dem her https://dodesignstore.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Super fedt indlæg! Jeg har planer om at medbringe mit bambus bestik sæt, bomuldsnet og metal sugerør når jeg skal til Italien denne sommer. Jeg købte det på en dansk bæredygtig hjemmeside som hedder http://www.pureosophy.com og jeg elsker det! Stålsugerøret ser også meget pænere ud i en juice osv end plastik haha – win win!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Fine tips, dog har jeg lige nogle rettelser.

  1. Det hedder plastik på dansk.
  2. Kemikalier er ikke nødvendigvis skadeligt. Kemikalie er en betegnelse for et stof som indgår i en kemisk reaktion, det kunne fx være sæbe. Du mener nok, at gadesælgernes produkter kan indeholde skadelige kemikalier.
  3. Økologiske varer er ikke nødvendigvis bedre for miljøet, da flere produkter kan have et større CO2-aftryk end konventionelle produkter, da udbyttet af en økologisk produktion ofte er lavere end den konventionelle. Men i udlandet bruger de væsentlig flere sprøjtemidler end i Danmark (nogle steder er sprøjtemidler tilladt selv i en økologisk produktion og mængden kan være højere end i en konventionel dansk produktion).
  4. Kører man i en gammel bil, så kan den faktisk udlede lige så meget CO2 som en flyrejse, så er det jo ikke sikkert, at kør-selv-ferier til Italien er bedre end at flyve derned…
  5. Så vil jeg også anbefale, at man medbringer en dansk, svanemærket solcreme, så man undgår solcreme med stoffer som er skadelige for koraller og fisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • johannekohlmetz

   Hej Tine.
   Tak for den fine respons! Og tak for rettelser, her kommer lige et lidt mere uddybende svar:

   Du har helt ret med hensyn til kemikalier, jeg er udemærket klar over hvad det betyder og dem som jeg anbefaler at man for så vidt muligt skal undgå, er selvfølgelig de direkte skadelige af slagsen. Det kunne jeg have gjort lidt mere klart. Der er bare flere aspekter i det, så det var bare lidt kort sagt. For at understrege at de ting gadesælgere sælger er noget skrammel, der både i produktionsdelen forurener og som ofte heller ikke er sund for dig, eller eks. dit barn at være i nærkontakt med som slutprodukt. Og som endnu engang forurener når det ender på afbrænding efter ferien eller endnu værre, havner i havene eller andre steder i naturen.

   I forhold til økologi og økologi-krav i forskellige lande, er jeg klar over at det er meget forskelligt. Og ydermere ved jeg også godt at det ikke nødvendigvis er økologiske varer der udleder mindst CO2, hvis altså man mener at CO2 alene er hvad man bør forholde sig til når man taler om bæredygtighed. Det gør jeg imidlertid ikke. Jeg tænker her netop på mængden af sprøjtegift der er blevet brugt, som i en økologisk produktion alt andet lige er lavere end i en konventionel – hvad enten man er i Danmark eller Italien. At de udenlandske standarter så ikke er sammenlignelige med de danske er jeg med på.

   Jeg har læst oversigterne over hvor meget CO2 diverse biler udleder kontra flyturen. For det første afhænger det af længden på rejsen. Og selvfølgelig forurener det mere at køre sydpå i et gammelt folkevogns rugbrød, end i en splinterny bil. Det handler jo om hvor langt bilen kører på literen, og hvad den kører på selvfølgelig. Men for en mellemklasse bil af nyere dato, som eks. de fleste lejebiler (hvad jeg selv har benyttet de sidste 2 år) er det en langt lavere CO2 aftryk der sættes, ved en tur fra DK til sydeuropa end ved at flyve.
   Rigtig god anbefaling mht. solcreme – og det samme gælder jo for andre plejeprodukter :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siv

   Jeg synes du her skal passe på med ikke at rette bare for rettelsens skyld. Nej, intet er sort på hvidt og ja man kan finde undtagelser, som gør at man i praksis aldrig ville kunne konkludere noget.. derfor antager man at folk har ‘common sense’. Som eksempelvis at de fleste mennesker godt ved at de at en køreturs CO2 aftryk afhænger af bilen selv…
   Går man i så specifikke ting som du beskriver, så må man selv lave en dybdegående research på der hvor man skal hen. Johanne prøver her at beskriver basale tendenser som man kan proppe på diverse feriesteder. Diskussion om ikke øko vs øko, og hvad der er bedst for grundvandet, miljøet, CO2en, lokalsamfundet, osv det er nok ikke det der var formålet med dette opslag. Johanne prøver på ingen måde at agerer ekspert her, så synes faktisk dine ‘rettelser’ her virker en smule krænkende. Det er synd når du kritiserer noget som ikke engang er formålet med indlægget. Prøv måske i stedet at henvise til nogle relevante artikler en anden gang, som folk kan læse hvis de ligesom dig er meget interesseret i teknikaliteterne 😊 Det virker langt mere konstruktivt end kritisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommermad på 25 minutter: ærtesuppe & frisk rejesalat