SMÅ GRØNNE HVERDAGS VALG

Et tip til hvordan du mindsker dit madspild – nemt og helt genialt!


Reklame for Forbrugerrådet Tænk.

Her i november arbejder jeg endnu en gang sammen med Forbrugerrådet Tænk for at dele gode idéer og forslag til hvordan man kan formindske sit madspild. I forbindelse med denne kampagne besøgte jeg FødevareBanken i København som er en organisation der modtager mad fra produktioner, som af en eller anden grund aldrig når ud i butikkerne selvom det er helt fint og godt at spise. De beskæftiger sig hver eneste dag med madspild og lærte mig utrolig meget om, hvor stort et problem det faktisk er – det gjorde virkelig indtryk på mig, så jeg vil lige dele nogle af de tal som ramte mig.

Spildt mad er på et personligt plan jo lige med spildte penge – og det er i sig selv totalt dumt. Men problemet med madspild især er jo, at der er blevet brugt energi og resourcer på produktet uanset om det ender i din mave eller din skraldespand.  Verdens samlede madspilds CO2-aftryk er så stort, at hvis det var et land der udledte den mængde CO2 ville det være den tredje største udleder efter USA og Kina. Det er eddermame’ tankevækkende ikke?

Jeg spurgte FødevareBanken om det egentlig var madproduktionen, restauranter osv. eller forbrugerne som stod for den største mængde madspild – og til min overraskelse er det faktisk os helt almindelige forbrugere, der til sammen spilder mest. Ergo; DU kan faktisk virkelig gøre en forskel, hvis du prøver.

Og hvis de her fakta har gjort lige så stort indtryk på dig som de gjorde på mig, vil du blive rigtig glad for at læse, at jeg har fundet en super nem og virkelig nyttig hjælper til at reducere mit madspild – nemlig ‘For Resten‘ appen!

I appen finder du alskens gode råd til hvordan du opbevarer forskellige kategorier af fødevarer korrekt, alt fra fisk og fjerkræ til frugt, kornprodukter og kolonial. Og ikke mindst råd til hvordan du skal opbevare det så det holder så længe som muligt. Der er råd til hvordan du vurderer om en fødevarer er blevet for gammel eller om den stadig kan spises, hvis f.eks “bedst før” datoen er overskredet. Der er opskrifter og  nyttig viden omkring hygiejne i køkkenet og meget meget mere. Det er den bedste lille lommeguide som du altid kan tage frem og som jeg er HELT sikker på vil kunne hjælpe dig til at spilde mindre mad (og vinde diskutioner med nævenyttige kærester/venner/mødre om hvorvidt en bestemt frugt skal på køl eller ej). Følg linket HER for at downloade appen eller søg på “For Resten” der hvor du normalt henter dine apps.

NYTTIGE TING SOM JEG HAR LÆRT:

Det er lige straks appelsin-tid og det er én af de frugter som jeg har været lidt i tvivl om hvordan jeg skulle få til at holde længst muligt. I december kan man jo ofte købe store kasser med appelsiner eller klementiner ganske billigt, men det nytter jo ikke noget hvis det halve bliver for gammelt. I For Resten appen læste jeg at appelsiner kan holde hele 2-3 uger hvis de kommer i køleskabet og klementiner 1-2 uger. Så jeg vil sørge for at komme nogle af frugterne på køl hvis jeg køber stort ind, så de kan holde sig.


Får avocadoer virkelig andet frugt og grønt til at modnes hurtigere? En debat jeg ofte har haft med min familie. Så jeg tjekkede selvfølgelig appen for svar. Og rigtigt nok, så producerer avocado ethylen som er en gas der fremmer modningsprocessen ved frugt og grønt – så derfor er det en god idé at ligge avocadoer seperat fra andet i frugtskålen for at undgå at tomater, æbler og lignende bliver overmodne.


Tøm-køleskabet retter er blevet et stort hit herhjemme. Her er det f.eks pasta med en lille rest broccoli, 6 asparges der var slatne, 2 champignoner der også trængte til at blive spist, forårsløg fra sidst jeg lavede ramen og en slat fløde som var tilovers fra en anden ret. Hver især var der ikke ingredienser nok til ret meget, men kombineret i en sauce blev det pludselig rigtig lækkert. Og så slap jeg for at skulle ud og handle.


Hvordan skal man egentlig opbevare æg? I udlandet ser man jo sjældent æg stå på køl som herhjemme. Men svaret er at det er bedst at opbevare æg i køleskabet, på den måde holder de længst dvs. op til 4 uger. Hvis du er i tvivl om hvorvidt et æg stadig er godt, så slå det ud i en skål og duft og se hvordan ægget ser ud, inden du smider det i din chokoladekage.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SMÅ GRØNNE HVERDAGS VALG